Tommy Bergman & Evil Eye Effects

Den senaste tiden har jag intresserat mig mer och mer för svenska tillverkare och tidigare har jag tipsat om Tiny Pedals som nu utökat sitt utbud väsentligt. De små tillverkarna fascinerar och det är ofta hos dem man kan hitta de där smala pedalerna man kanske önskat nån gång men som de stora inte sett värden i att ta fram. 

Därför ska vi supporta de små, som till exempel Tiny Pedals, så vi får ha dem kvar. En annan sån här liten tillverkare som är på gång är Tommy Bergman,  Evil Eye Effects.

Det finns många som bygger pedaler därute, det känns nästan som att det blivit lite av ett folknöje. Att ta sitt byggande vidare till en bizniz är förstås en annan grej eftersom konkurrensen är stenhård och styrkeförhållandena gentemot "storföretagen" är minst sagt ojämna. De stora bygger automatiserat med volymmarknad i sikte. Med det kommer å andra sidan bristande kvalitetsäkring smygande när det gäller komponentval och därmed tonkvalitet. Så att bli stor är inte alltid helt enkelt.

De små kan naturligtvis utnyttja detta och rikta in sig på kvalitet. Samtidigt tvingas man att allt förhand, men å andra sidan väljer de ofta komponenter väldigt noga. Tillgången på bra komponenter är för det mesta helt avgörande för vad man kan/vill bygga. De små tillverkarna avstår hellre från att bygga en pedal om de tvingas peta in sämre grejer, man har helt enkelt inte råd att faila i sina betydligt mindre serier.

Sverige har en tradition av att bygga pedaler, och vi har flera skickliga hantverkare, inte minst pionjären och ikonen Björn Juhl med sina många episka verk. Tommy Folkesson, med sin "Raptor" och John Ohlsson, med sin nya "The Wizzard Overdrive". De två senare kommer från "förstärkarsidan", men har nu gett sig in på pedalmarknaden med goda resultat.

Många svenska tillverkares alster går att köpa på "These Go To 11" i Stockholm, den butik i Sverige med absolut störst utbud när det gäller pedaler. De som inte "Sebbe" på "These" har eller kan skaffa existerar inte känns det som... Men en tillverkare de inte har, än får man väl säga, är Evil Eye Effects från Stockholm. Tommy Bergmans skapelse.

Tommy Bergman
Tommy är en vild och spännande norrlänning med näsa för pedaler och särskilt för nya idéer, även om han gör klassiska saker också. Allt är True Bypass och flera av hans chassin har han faktiskt svetsat själv, eftersom han är utbildad svetsare till vardags. Jag fick ett tips på Facebook att jag borde lyfta Tommy som exempel på svenska tillverkare, eftersom han gör "grymma grejer". Jag kontaktade honom och vi började prata om att kanske testa några pedaler.

De två pedaler jag testat är dels en som bär namnet Omega. En kanalswitch med loop så du kan switcha kanal på din stärkare och samtidigt sätta av/på effectsloopen.

En enkel men genial uppfinning som gör att du minskar antalet fotstamp på ditt pedalbord. Låt säga att du vill ha torrt ljud på gainkanalen och lite chorus och delay på ditt rena ljud, ett stamp och du är klar.

Du kan också få den att enbart styra flera pedaler, genom att inte använda kanalbytarjacket och på det sättet kan du köra några extra effekter, kanske en boost, compressor och delay för solo ljud med ett fotstamp. En praktisk pedal, helt klart.

Dessutom testade jag Rebell Standard och Mini, också något som är enkelt men genialiskt för dig som lirar rent ljud och som vill ge din gitarr lite extra kropp och lyster. Det är en "förstegspedal" som sträcker sig fram en bit, men utan att bli en overdrive. Om du exempelvis giggar ofta och stöter på låneförstärkare med bristfälligt rent ljud, som låter torrt och livlöst, så kan du till viss del åtgärda problemet med Rebell som adderar "clarity" och "kropp". Om du redan har ett fint rent ljud så kan du låta din gitarr växa, det låter helt enkelt mer av det du gillar med din gitarr.

Skillnaden mellan Mini och Standard är att Mini saknar "filter", som är lite vad det låter som, ett tonfilter. Det finns även en "Plus" som innehåller en overdrive också, men den har jag inte testat.

Rebell är en pedal som är lite "förhäxande". Har du en gång använt den på ditt rena ljud, vill du inte gärna ta bort det. Det som kommer ut inspirerar till mer spel och det faktum att den gör en lite sämre gitarr-förstärkarkombination bättre  är en stor fördel för er som har en förstärkare med grym dist men lite mindre utvecklat rent ljud. Det är ju inte helt ovanligt menar jag, många förstärkare fokuserar ju på antingen det ena eller det andra.

Om man då kombinerar Omega (ovan) med Rebell så har du ju faktiskt löst det problemet ganska smidigt.

En kul grej med Tommy Bergman är att han också custombygger pedaler helt efter dina önskemål. Han säger att de faktiskt är mest custombyggen just nu, bland annat en monsterdist med loop.

Han customizerar inte bara ljuddmässigt, utan han målar dem också precis som du vill ha dem. På menyn står både overdrives, distar, fuzzez, reverb och delayer efter kundens krav.

Jag är fortsatt nyfiken på vad Tommy Bergman kan bygga och ser fram emot att testa hans overdrive- och distpedaler, och jag känner spontant att jag nog kommer köpa en custompedal av Tommy.

Vem vill inte ha en "one of a kind" och helt personlig pedal lixom?

Betyg Evil Eye Effects:
5 Zombies (5)


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM

Burny vs Gibson Les Paul