Undersökning förstärkarljud och hörselminne

Det här med hur gitarrljud och förstärkarljud faktiskt låter är ett spännande område. När jag funderar över hur tex en specifik förstärkare låter brukar jag, precis som alla andra förmodligen. blunda och försöka minnas audiellt, dvs använda mitt "hörselminne". Det är väldigt intressant, tycker jag, och man kan slå ihjäl ganska mycket tid på att försöka minnas hur en förstärkare låter i jämförelse med någon annan. 

Givetvis har man också praktisk nytta av sitt "hörselminne" när man ska ratta in ett favoritljud på en lånad förstärkare, eller när man diskuterar gitarrljud med sin "fellow neurd" etc.

Jag jämför själv ofta med min favoritförstärkare när jag hör en förstärkare eller snackar "ton", rörtyper eller olika typer av högtalare etc.

Vist är det sannolikt så att vi alla hör och uppfattar olika saker i en förstärkares ljudbild, men till att börja med ska vi koncentrera oss på "om" vi överhuvudtaget "minns" olika förstärkare, och i så fall hur bra minns vi dem?

Frågan blir alltså hur det står till med ditt "hörselminne"?


Vad tycker du stämmer in på dig gällande "hörselminne"?

Jag har ett väl utvecklat hörselminne och minns tydligt hur min favoritförstärkare låter
Jag minns på ett ungefär hur min favoritstärkare låter
Jag minns inte så mycket hur min favoritstärkare låter, men jag vet att den låter bra
Poll Maker

Kommentarer

 1. Hm intressant fråga. Jag tror att jag har en bild av hur min förstärkare låter, men hur jag sedan tycker att den låter beror på många faktorer - vilken lokal den står i och inte minst hur jag (och mina öron) mår. Ena dagen kan den låta skit, medan den låter fantastiskt nästa dag.
  Jag tror också att jag har någon slags stereotyp bild (konstigt ord att använda om något som låter) av hur en förstärkare låter - ofta baserat på vad jag tycker är bra eller dåligt med förstärkaren. Hm, måste nog fundera lite mer kring detta....

  Mvh/Daniel Magdic

  Gå gärna in och lyssna på detta smakprov från mitt bands kommande platta (släpps 25 juni) och hör hur min Randall rm100 låter ☺

  https://m.soundcloud.com/daniel-magdic/scars-first-mix

  SvaraRadera
 2. Har inte hittat min favoritstärkare än men föredrar telecaster till melodi och les Paul till komp.

  SvaraRadera
 3. Jag har ännu inte hittat det totala soundet, öronen vet ungefärligt hur de vill ha det men vägen dit går (kompromiss) hyfsat bra att nå på minst en handfull olika stärkare.
  Så mycket av min ton känns sitta i handerna och i spelattityden.
  Som Daniel ovan nämner så är "hur jag och mina öron mår" också en stor faktor eftersom de flesta gitarrister jag vet om håller med i att ljudet man hittade som fick en att sitta uppe till klockan 04:00 kvällen innan ibland låter schimpansbralla när man lyssnar på det dagen efter (fast inget är ändrat/omrattat).

  Det närmaste jag kommit det totala ljudet hemma är ENGL-ironball, pro-212, Esp-eclipse, mxr dynacomp på sladden och en EH-nano delay i loopen.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Den inbillade affärsmannen" - Prolog (del ett)

Del 1 -Gitarrbranschen befinner sig i kris och kunderna har makten

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar