BOSS Flanger BF-3 - En klassisk pedal i modernare skepnad

Sist jag var på addictive-turné i en av stans musikaffärer köpte jag en BOSS Flanger BF-3. En flanger är, tycker jag, ett enkelt sätt att få lite bredare, kanske lite mer levande och färgrik ton om man så vill. Andra menar att det blir lite "Kalle Anka" över det, men det handlar här mycket om personlig smak förstås. BOSS BF-3 är arvtagaren till bästsäljaren BF-2 och har några fler features, men i grund och botten är det en enkel och användbar pedal som låter bra. 

Flanger får sin karaktär, liknande phaser och chorus, genom att signalen dubbleras och den ena förskjuts eller tydligare uttryckt: "läggs lite efter/bakom". Vanligtvis under 20 millisekunder. Resultatet är en ganska tät och spännande färgning i långa svep jämfört med tex chorus och det påminner om nåt slags swoshy eller jetplanseffekt. Många upplever att ljudet blir större med mer "saturation", och på ett sätt blir det ju det eftersom gitarrljudet dubbleras. Det ska tilläggas med tydlighet att skillnaden mellan chorus och flanger är ganska små i nyanserna vid inställningar där de närmar sig varandra.

Flanger anses av många vara en 80-talspedal och likt chorus och phaser användes den flitigt i pudelrocken men den är faktiskt väldigt användbar, i synnerhet på rena ljud. Men även moderna gitarrister använder dessa flitigt. Alla dessa typer pedaler gör sig naturligtvis mest intressanta i stereo men även med en ensam förstärkare kan du komma mycket långt.

Det jag gillar är att även med ganska mycket distortion så kan dessa moduleringar hjälpa till att ta fram strängseparation lite grann och öppna ackord får liksom mera liv.

BOSS BF-3 
Själva basprodukten är ju svepande flanging så klart men i 3an har man lagt till Ultra Mode och Gate/Pan. Jag vet inte om alla är betjänta av dessa tillägg eftersom Standard Mode är riktigt fin att ha och göra med. Men det är klart att det finns gitarrister som bara älskar dessa nya features som i sig är är väldigt välljudande.

Sätter man den i Standard Mode och allt på kl 12 så är man faktiskt good to go redan där. Svepande fin flanging på rent ljud och lite back to the 80´s riffing. En gitarrist som verkligen sätter det nära i att använda flanger och chorus är John Petrucci som hanterar dem subtilt och inte alls så vulgärt som det blir när man kör dessa pedaler för hårt. BF-3 kan återskapa någonting som påminner Petruccis karaktär på ett utmärkt sätt tycker jag, om nu det är någon "role model" i sammanhanget? Vill man hellre ha en lite post-vintage ljud som Eddie Van Halens Unchained istället så klarar den det med givetvis. Detta är en bra Flanger rakt upp och ned.

Slutomdöme
BOSS BF-3 är en utvecklad BF-2 med några fler features, som är särskilt bra om du jobbar i stereo och gillar lite "wild n crazy kindastuff", men själva grundpedalen är densamma ljudmässigt kan man säga. Kanske är det andra kretsar i den, det vet jag inte. Jag gillar den både till rena ljud och till skitiga.
Pedalen är prissänkt till 1135 kr på  Deluxe Music där jag köpte min.

Betyg:
4 Zombies (5)

Kommentarer

  1. Mikael Abrahamsson23 januari 2015 00:17

    Jahaja. Då blir det till att handla igen då :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar