Axemen of Sweden -Ny Svensk dokumentär om svenska världsgitarrister

Vad sägs om en ordentligt lång djuplodande dokumentärfilm om svenska rock-, blues-, jazz- och metalgitarrister? Anders Morén och Björn Carlsson håller i skrivande stund på med ett ambitiöst projekt med namnet Axemen of Sweden där de dokumenterar några riktigt skickliga gitarrister och tanken är att de ska blir något utöver det vanliga. 

Flera av de gitarrister de har valt att sätta fokus på har säkerligen inspirerat 100 000-tals människor världen över att plocka upp gitarren och alla är på sitt sätt värda att lyftas fram och genom det inspirera ännu fler. Jag ser med våldsam nyfikenhet fram emot att se dokumentären. 

När jag hörde talas om detta kontaktade jag Anders och Björn för att få veta mer om vad de egentligen håller på med. 

Jag hörde att ni gör en dokumentär om svenska gitarrister, hur kom ni på den idén med Axemen of Sweden?
Vi hade länge snackat om att det vore kul att göra en dokumentärfilm och eftersom vi båda spelar gitarr så föll det sig naturligt att göra en om gitarrister. Anledningen att det blev just svenska gitarrister var för att det dels kändes som ett kul koncept och dessutom skulle det rent praktiskt vara enklare att filma inrikes.

Vilka gitarrister omfattas?

Just nu är det Fredrik Åkesson (Opeth), Kee Marcello (Europe), John Norum (Europe), Matias IA Eklundh (Freak Kitchen), Per Nilsson (Scar Symetry), Andreas Öberg (Jazz-virtuos och world-class-låtskrivare), George Jojje Wadenius och Jessica Gärdlund. Vi kommer eventuellt ha med 1 eller 2 till men avslöjar aldrig vem som medverkar innan hen blivit filmad.Hur gick ni till väga när ni valde ut dem?
Anders: Det var jag som en kväll bara fick ett ryck. Jag tänkte att wtf! Lika bra att börja någonstans. Jag gick från ord till handling och började kolla runt efter kontaktuppgifter till olika gitarrister. Det var då hela idén till Axemen of Sweden föddes. Jag hittade mailadresser till Mattias IA Eklundh och Jojje Wadenius omgående så därför mailade jag dem först. Som tur var tackade båda ja på en gång. Det är ju två riktigt "tunga" namn så senare när de andra frågade vilka som skulle vara med var det skönt att kunna nämna dessa giganter. Dagen efter på jobbet gick till Björn och sa att nu jävlar ska vi göra en dokumentär.

Björn: Vi hade ju bara pratat löst om att göra en dokumentär. Så när Anders direkt fick kontakt med Jojje och IA så blev jag lite paff. Jag tänkte att att "fan nu är det verkligen på riktigt". Det kändes jävligt kul och sedan dess har det bara rullat på!
Vi hade ingen aning om vad den skulle handla om eller vilka frågor vi skulle ställa.. men vi hade i alla fall kommit igång. Vi har sedan valt artister som vi tycker känns intressanta och som dessutom var villiga att ställa upp. John Norum, Kee Marcello och Jojje Wadenius är gamla barndomsidoler. Andreas Öberg dödar ju de flesta shredders fast på en jazz-gitarr med tjocka strängar. Per Nilsson blev vi tipsade om och när vi fick höra hans unika spelande var han given. Mattias IA Eklundh är ju sjukt tacksam att filma. Vi brukar ofta skämta om att vi borde göra en dokumentär om bara honom. Han är ju liksom gitarrvärldens Tom Bombadill, en riktigt kul lirare med en helt unik stil som ingen utom han kan bemästra.

 Fredrik Åkesson kändes också helt rätt. Otroligt vass gitarrist och förmodligen den mest ödmjuka av alla vi träffat. Jessica hittade vi på youtube när vi googlade på female - shredder - sweden typ. Tyvärr finns det alldeles för få kvinnliga gitarrister. Men hon kändes intressant eftersom hon kunde lira och dessutom håller på att försöka slå igenom i staterna. Hon är ju den som är minst känd men vem vet hon kanske kommer slå stort over there.
Väldigt många tjatar på oss att ta med just deras favoritgitarrist och vi har aldrig påstått att just dessa är bäst eller mest kända. Vi har bara försökt få en spännande mix och en bra bredd från gammal till ung. Allt från Jazz/Blues till melodisk dödsmetal. Vi skulle väldigt gärna ta med 70 gitarrister till men då skulle vi aldrig bli färdiga i tid. Men vem vet det kanske kommer en Axemen of Sweden part 2.


Är den helt dokumentär till sin form eller även porträttberättad?
Konceptet är väl ungefär såhär. Vi har träffat gitarristerna och ställt ett gäng frågor till dem. De får både berätta om deras bakgrund, hur de började spela, vad som driver dem osv men även prata lite om teknik, utrustning, vilka andra gitarrister de gillar och vilka de tycker suger.. ha ha. Dessutom lirar de en hel del också så det inte bara blir prat, Vi kommer även försöka filmatisera allt de pratar om så det inte känns som samma miljö hela tiden.


Vilka perspektiv utgår ni ifrån när ni  presenterar dem? Vad vill ni visa?
Vi satte oss ner en kväll och formulerade massa frågor som vi själva ville ha svar på. Sedan tog vi in lite förslag på frågor från följare och kompisar. Vi har varit tydliga med att detta är ingen skvallerfilm och vår avsikt är att ge en positiv bild av artisterna. Vi är inga journalister och har väl egentligen ingen djupare tanke kring perspektiv m,m. Vi bara ställer frågor och ber dem berätta intressanta saker.. typ. Men vi tror också att vårt ganska avslappnade förhållningssätt fått gitarristerna att kunna slappna av mer. Det känns som det blivit bra möten och oftast slutar det med kramar.

Var det svårt att få dem intresserade?

Nej de flesta var på direkt. Men det var ju som sagt tur att både Jojje och IA tackade ja direkt. De gav projektet en seriös tyngd. För de flesta av de andra gitarristerna frågade först vilka andra som var med innan de tackade ja.
Däremot var det väldigt svårt att få tag i vissa. John Norum tex var vi tvungna att gå via en kompis kompis som kände honom privat och på så vis fick vi en mailadress. Den gitarrist som vi helst vill ha med är ju såklart Yngwie och han är ju helt omöjlig att få en direktkontakt med. Vi har kontaktat hans managementbolag och fått nej men vi tror att om bara Yngwie visste att Jojje och hans gamla polare Norum och Kee är med så skulle han säkert också tycka det vore kul. Vi har väl inte gett upp helt än men det ser ju tyvärr mörkt ut. Kanske vaknar hans intresse om ordet sprider sig och kanske amerikanska gitarrtidningar börja skriva om oss.Vad har ni själva lärt er av att möte dessa "äss"?
Vi har lärt oss en hel del. Man får en helt annan känsla för en gitarrist när man ser honom eller henne sitta en meter framför dig och dra loss några licks. Alla som medverkar är duktiga "på riktigt". Dvs de behöver inte ha rätt gitarr, strängtjocklek, förstärkare och effekter. 

Anders: Alla har ju fått spela på min/mina gitarrer och dom är precis lika bra då också. Däremot har jag provat alla deras och jag har fått en hel ny respekt för många av dem. Tex IA har ganska tjocka strängar och väldigt hög action. Det gick fanimej inte att göra legato-licks på den guran. Inte för mig i alla fall.. ha ha. Det har ju varit fantastiskt kul att få träffa våra idoler. Anders: När jag var 10 år gick jag på min första konsert. Det var Europe i Gränby ishall i Uppsala. Efter den kvällen ville jag inte längre vara Ace Freheley jag ville vara John Norum! Att 30 år senare få sitta och jamma blues med honom är sjukt stort! Dessutom har jag fått spela på både Gary Moores och Michael Shenkers gitarrer i Norums studio. Men det största av allt var nog att vi filmade Jojje Wadenius i mitt (Anders) vardagsrum. Här satt en gitarrist av världsklass, som spelat med Aretha Franklin, Diana Ross, James Brown och Simon & Garfunkel mfl, i mitt vardagsrum! Han var otroligt trevlig och professionell. Han satte allt på första tagningen.

Björn: Att träffa Kee och Norum var stort, jag köpte första Europe skivan samma dag den släpptes och sedan dess har man ju följt dem. IA hade jag sett på massa clinics och han var lika rolig och galen även privat. Jojje är ju en legend så det var overkligt stort att träffa och filma honom i Anders vardagsrum. Alla gitarrister har varit supertrevliga och proffsiga, så det har varit ett nöje att få chansen att träffa dessa virtuoser.
Hur lång blir filmen?
Det vet vi inte? Det blir nog ingen vanlig 1,5 timmes film. Snarare 4-5 timmar. Kanske som avsnitt? Vi har inte bestämt oss än. Vi har så mycket bra material på varje artist och vi tror att folk därute vill se det mesta så vi gör den gärna lite längre.

När och var sker premiären?

Vet ej? Vi har inte ens bestämt hur den skall distribueras. Vi fokuserar just nu på att få klart den i tid. Det enda vi vet är att vi tänkt oss en global publik så hela dokumentären är på engelska.Någon TV-kanal som visat intresse?

Inte än men vi har inte heller kontaktat någon kanal eller produktionsbolag. Det viktigaste för oss är att så många som möjligt ska få se den.

Hur har ni hittat finansiering eller gör ni det helt med egna entreprenöriella insatser?

Vi finansierar filmen själva. Vi betalar själva för resor och hotell m,m. Vi har dessutom familjer och jobbar heltid med annat så detta projekt gör vi endast på vår minimala fritid.

Spelar ni själva gitarr?

Björn: Jag har lirat i en del grupper i yngre dar men numera använder jag mest guran till att skriva låtar. Anders: Jag har spelat olika mycket i olika perioder i mitt liv. Just nu spelar jag dagligen och så ofta jag kan. Jag sitter hemma i soffan och gnider på mina dyrgripar. Jag har b la en Gibson 1957 V.O.S, en Gibson 1958 Reissue och en Fender Custom Stratocaster 1960 reissue. Jag har även en egenpimpad mexiko strata som alla i dokumentären har spelat på och dessutom har både Steve Vai och Guthrie Govan klämt på henne.

Tack för ni tog er tid att berätta om ert projekt för Gitarrzombien...
 Kör: Tack själv... 

Gilla deras Facebook-sida
https://www.facebook.com/Axemenofsweden

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar

Burny vs Gibson Les Paul