Marshall JCM800 Del 2: "Diode-Clipping och PPIMV"

Eftersom jag de senaste månaderna har snöat in en hel del på Marshall JCM800, och särskilt de versioner mellan 87-90 så var jag tvungen att testa årgångarna 89 och 90 bredvid varandra. Men inte bara det utan också hur mycket PPIMV-modden som sitter i min 89a faktiskt påverkar ljudet, och framförallt gainen. Sagt och gjort, det finns inga genvägar till det perfekta ljudet, så skaffade jag en till. 


Diode-Clipping
Mellan 1987-1990 "twistade" man modellerna JCM800 2205 och 2210, med ytterligare gain. Detta åstadkom man genom "solid state diode-clipping", som enkelt uttryckt hjälper förstärkaren att klippa och pressa ihop tonen så resultatet blir ännu mer gain, än de som naturligt kläms fram ur rören. Lite som en liten distpedal inne i förstärkaren alltså.  Det betyder att den inte ger ifrån sig "äkta rördist" och det har gett upphov till många diskussioner i rörkulturen om  "true sound" etc. Jag ska personlig vara tydlig med att jag gillar det, helt klart. Vill man ha lite mer gain än en tidigare tillverkad JCM800 så ska man vara noga med tillverkningsåren, eller kanske snarare modeltypen. Vill man inte alls ha det så finns ju 2203/2204 mellan 81-86. Det kanske kan vara "schocking" att JCM800 faktiskt är en urmoder till "hybridförstärkare", men på ett sätt kan man ju faktiskt se det så. Själv säger jag bara "thumbs up" för den här, då den kom, innovativa idén. Man fortsatte med diode-clipping även i JCM900 serien 1992 och framåt.

Serienummer
1969/70 såg de första Marshallförstärkarna ljuset, och i serienumret kan man verifiera dessa genom bokstaven A. Det betyder genom enkel logik att 1989 har bokstaven X och 1990 Y. De modeller som kom 91/92 har Z och efter det övergick man till ett nytt serienummersystem. Ni kan läsa om hela listan på årtal här.

Siffrorna är "individen" under det året. Månad och datum förekommer ibland på klistermärket vid sidan om serienummret.

I detta fallet, på bilden, är det alltså individ 3730 från 1990, men tyvärr finns ingen klisterlapp så jag vet inte vilken månad och dag den tillverkades.

1989
Min "gamla" JCM800, som är från 1989, har alltså "diode-clipping" original och utöver det PPIMV modden, som fungerar lite som en som en powerscaling i praktiken. Man kan alltså blåsa fullt på rören men sänka utvolymen. Den låter väldigt bra, men PPIMVn gör också att EQn ger mindre utslag och detsamma gäller Presence. Inte jättestörande, man kan leva med det, men samtidigt inte optimalt.  Du kan läsa om den här och dessutom lite om historien bakom JCM800.

1990
Min nya från 1990 är helt original. Att köra den fullt gör att volymen blir ordentligt stark, en 50 watts Marshall är väldigt stark i volym.  Faktum är att skillnaden mellan en 50w och en 100w är inte alls så stor som man kanske kan tro, i alla fall inte "dubbelt så hög".
EQn fungerar bra och den svarar fint på både "clean" och "gain" kanalerna. Presence fungerar fint och du kan använda den tillsammans med EQ och hitta stor variation i grundljudet. Jag läste nånstans att man på 1990 modellerna fått till ännu lite mer gain, men det är inget jag kan höra när jag ställer upp dem bredvid varandra. Samma starka gain och samma fantastiska botten. Det rena ljudet är kanske inte JCM800s starkaste sida men rätt inställd så tycker jag att den funkar för mina behov. Reverben är också "ok", men eftersom jag sällan använder det så spelar det mindre roll.

Skillnaderna
Skillnaderna är inte så stora mellan dem, mer än att EQ och Presence som inte funkar riktigt fullt ut på den PPIMV-moddade 89an. Kanske att den från 1990 låter lite varmare, men gainen den är densamma. Visst jobbar rören mer om jag gasar rören i PPIMVn, men gasar jag 90an så ger de samma tonmässiga gainstruktur. Lite jobbigt i lägenhet bara.

JCM800 är en riktigt bra gain-Marshall. Om du däremot är rör-puritist nöjer du dig förmodligen inte med dessa modeller utan riktar in dig på 2203/2004 (50W/100W). Men om du, som jag, accepterar "diode-clipping" så är du hemma.

Men allt går att göra bättre, och jag är rätt säker på att en 2203/2204 kan moddas vad gäller gaindelen så rören jobbar lite mer och jag gissar att det även gäller 2205. Jag vet till exempel att Tommy Folkesson moddar JCM900 också, och den är ju släkt med JCM800.

Låter det bra, så är det bra...

//Gitarrzombien







Kommentarer

  1. Mycket bra förklarat, är i svängarna att inhandla en 2205:a från -87 så den här läsningen var intressant!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Intonering av gitarr

"Justera halsar är lite läskigt..."

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM