Bugera 333XL Infinium - Bra budgetval

Jag fick tag i en ny förstärkare förra veckan, en Bugera. En relativt ny spelare som klev in på banan runt 2008 och ägs av samma strukturer som Behringer. Utan vidare jämförelser så försöker Bugera slå sig in på området för rör-förstärkare i det lägre priskategorierna. En del av deras tidigare produkter led lite av "måndagsexemplar", men det verkar ha rätt ut sig. Med tanke på priset och vad man får i kvalitet så är Bugera ett bra val.

Uppfattningen om Bugera varierar i olika forum och den största kritiken är väl att man ondgör sig över att de försöker kopiera vad andra gör. Kan man bortse från det så har man hur som helst mycket att hitta i ljudväg.

Den jag hittat är en 333XL Infinium, som är fullblodscombo på 120 watt i kategorin "modern amps". Den äldre versionen är utan XL, en feature som ger gainkanalerna crunch och high gain lite extra push. Trots sina 120 watt funkar den fint att köra på låg volym utan att den tappar varken botten eller bredd, vilket är en fördel för många hemmalirare.

Från början sitter 4 stycken EL34 monterade och är utbytbara till 6L6or och 4 stycken 12AX7 i preampen.

Dena rena kanalen ger en klar ren ton med mycket fyllighet och med EQn så kan du hitta i det närmaste alla typljud du behöver. Det i kombination med den fina botten gör att den går utmärkt att köra distboxar genom. Jag gillar när det rena ljudet har stort omfång och tighthet så tex en overdrive får mycket att hänga sig fast i.

Crunch-kanalen ger en bra ganska fläskig vintage-ton och med lite fininställningar i bass, middle och treble får man fram flera bra kompljud för rock, modern blues och annat. Detta trots att den här stärken egentligen går bäst med metal och mer heavy stuff. Med XL intryckt får man dessutom lite extra skjuts i gainen.

Lead-kanalen ger så klart mer gain, faktiskt mer än vad man nånsin behöver. Drar du den i botten händer inte mer än att strängseparationen försvinner och det blir gröt. Däremot så får du väldigt fin single-tone och bra häng i det läget.  Efter lite justeringar med EQn visar den sin starka sida och är grym för solospel och maffig nedstämd metal.  Langar du in XL-funktionen som får du ännu mycket mer. Gillar du high-gain så är detta precis din pryl.

Presence finns givetvis och dessutom en inbyggd noise-gate för den som känner att det behövs av olika skäl. Rattarna känns föresten gedigna och har det där sköna motståndet när man vrider som känns välgjort.

Reverben är helt ok, varken dålig eller jättebra. Den fungerar.

Infiniumär deras särskilda teknik för att fördela belastningen på rören, tanken är att tonen ska bli jämnare, och det påstås också förlänga rörens livslängd upp mot 20 ggr. En annan grej är att tekniken gör det möjligt att inte behöva ta hänsyn till olika special-rör utan det ska gå bra med vad som helst. Det låter i och för sig tveksamt, men jag har å andra sidan inte provat. En bra grej är att du har en lite diagnosfunktion på baksidan som säger till när och vilka rör som håller på att balla ur.


På baksidan hittar du även effektloopen. Den kan volymställas om du vill använda den som boost då du vill öka volymen vid solon. Faktiskt en riktigt bra grej, som de iof inte är ensamma om.

På baksidan finns uttag för högtalare: 4, 8 och 16 ohm, om man inte vill köra med de som kommer med i paketet.

De inbyggda 12" högtalarna är designade av dem själva och som låter väldigt likt V30 skulle jag vilja säga, ingen anmärkning. Vanligtvis brukar jag vara ganska kräsen med högtalare och dessa funkar mycket fint.

Det enda som jag egentligen har synpunkter på är att den är en ruggigt tung rackare, kanske till fördel för tonen men inte direkt för ryggen. Drygt 28 kg stannar vågen på och det är väl tveksamt om den nånsin lämnar lägenheten. Det drar ned betyget.

Sammanfattningsvis tycker jag detta är ett bra alternativ för dig som söker en "high-gain modern amp" men som inte vill punga ut med bårtåt 10 000 kr. Man ser den ofta på nätet för runt 4000 kronor.

Betyg:
4,5 Zombies (5)

Kommentarer

  1. Tack för bra blogg och tips! Men heter inte stärkaren infinium?

    Niklas

    SvaraRadera
  2. Bra blogg! Testade en bugera-combo för några år sen och tyckte då att det var sjukt svårt att få till bra ljud. Men som du skriver så har säkert mycket hänt sen dess!

    SvaraRadera
  3. Hej,
    Har inte haft möjlighet att testa denna modell men jag tycker det låter som ett prisvärt alternativ. Låter som den funkar bra för hårdrock men fick du någon känsla om den skulle passa även till stilar som tex Springsteen och Eldkvarn? Gick det även att få ett bra rent ljud? Vore kanon om du hade möjlighet att svara/tipsa. Tack för bra och intressanta tester mm. //Lelle

    SvaraRadera
  4. Det går att få bra crunch om om det är det du menar, väldigt mycket rör. Det rena stort och brett...

    SvaraRadera
  5. Låter ju bra. Har sett en del på blocket men vill ha lite mer kött på benen innan jag åker och tittar.
    Tack för svar och ha de gott!
    //Lelle

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Intonering av gitarr

"Justera halsar är lite läskigt..."

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM