Så låter modden av min JCM800 -89

Nu har jag äntligen färdigställt de ljudklipp som tydligt avslöjar resultatet av Sven Ericssons mod av min Marshall JCM800 från 1989. Det rör sig om tre ljudklipp. Inspelningen är gjord med en Les Paul med stallmick, en Lundgren Heaven 77. Mickad Greenback med en SM57, en mick som huvuddelen av all gitarr spelats in med genom åren och därför ganska representativ.


Först ska förstås påpekas att detta är inspelning, och det går förstås inte att jämföra med hur det låter i "rummet".

Inspelning är en "representation" av det ljud som kommer ut ur högtalaren, men du kommer ändå att få en bild av skillnaderna i dessa ljudklipp.

En god ide är också att lyssna på podcasten med Svens Ericsson, det ger dig en bild av hur han tänkt under processen.Det första klippet spelades in dagen innan Sven kom på besök och får givetvis bli "innan" i denna jämförelse. Dagen innan levde jag i en idévärld där jag tyckte att förstärkaren lät bra. Det gjorde den verkligen, det var ett bra ex. Jag var väldigt nöjd med den.Klipp nummer två är inspelat efter modden med identiska inställningar i frontpanelen som "innan". Man kan tydligt höra skillnaden, mer sträng och mindre spretigt. Bara här hör man hur förstärkaren vecklat ut sig "mognat" betydligt, man kan även höra den mjukare gainen nu när dioden hållits tillbaka lite, den är fortfarande där men har inte lika framträdande roll. Jag ville ha den kvar ska också tilläggas.I klipp nummer tre har jag tweakat lite på "Mid" och Treble", de har helt enkelt dragits upp lite. I övrigt samma settings som de två första. Här hör man hur förstärkarens EQ plötsligt blir responsiv, något som Marshalls normalt sett inte är i jämförelse med andra förstärkare.Resultatet av detta får ni naturligtvis bilda er en egen uppfattning om. Alla har olika ljudideal och hör saker och ting annorlunda jämfört med andra. Det intressanta här är att jag som köpte denna mod av Sven är mycket nöjd och att det defakto låter bättre "i rummet" vittnar även några bekanta om, som varit förbi och lyssnat.

Det är högst intressant, tycker jag, att det går att förbättra orginalförstärkare från fabrik så pass mycket till en billig peng. Jämför man med att köpa en ny förstärkare, som många gånger bränner iväg bort mot 15000 kr, så är detta både kostnadseffektivt och bra. Dessutom blir din förstärkare anpassad efter dig och ditt ljudideal  och därmed väldigt personlig.

Vi gjorde gjorde detta projekt, jag och Marcus Jidell, för att lyfta relativt okända leverantörer som är "på gång", och som många gånger är minst lika skickliga och begåvade som de man kanske allmänt sett först tänker på. Jag hoppas få återkomma med fler moddare framöver, om det nu är några som är intresserade.

Mer om ZvenAmp´s https://www.facebook.com/zvenamps/?fref=ts

Stay Zombied

Kommentarer

 1. Tack för denna demo och allt jobb du lägger ner och serverar oss nördar! Föredrar original på denna inspelning, mindre scoopat och råare, mer på riktigt o mindre producerat. Och 100% bättre andrahandsvärde. Kanske låter o känns annat i rummet?

  SvaraRadera
 2. Ja det låter såklart annorlunda i rummet, botten och humpf kommer ju inte fram här ! Gör stor skillnad !

  SvaraRadera
 3. Fast ljudet är inte scoopat "Anonym", det är faktiskt mer rakare freqvensåtergivning än originalkretsen.
  Skillnden är att jag gjort ingångsteget mer följsam och dynamisk som reagerar på gitarrens volym och anslag och cleanar upp riktigt bra utan att tapp topp.

  Mvh ZvenAmp..

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar