BOSS OC-2 Octaver eller Octave?

Octaver eller är en av de mer klassiska pedalerna på marknaden, och bland de första som blev kända för att använda effekten var Jimi Hendrix, med sin Octavia, och Led Zeppelins Jimi Page som använde en Bue Box. Båda klassiska pedaler inom oktaver-området.

En Octaver-pedal är ju egentligen en ganska märklig effekt, på rent ljud glider tonen över till nåt helt annat, ofta att likna vid en synth eller nåt sånt. Men sätter man en Fuzz framför blir det ett lite mer  spännande "weird sound". Lyssna på solot i Purple Haze så förstår du vad jag menar. Effekten skapas genom att en syntetisk kopia av grundtonen adderas, antingen en eller två oktaver upp eller ned. Du kan även lyssna på octave-down i Zeppelins Fool in the rain (1979)Man kan som vi bland annat pratade med Sebastian,  från "These Go To 11", om i Podcastavsnittet för ett tag sen, ha olika inställning vad en effekt ska utföra åt en. Du kan lyssna på programmet här:


Dels kan effekten färga ljudbilden och inte så mycket mer än så. Sedan kan man utnyttja pedalen och spela sådant där pedalen verkligen kommer till sin rätt. The Edge i U2 spelar tillexempel ofta "tillsammans med" sitt delay, medan andra bara har ett delay för att det blöter upp ett annars tort ljud.

En Octaver är verkligen en pedal som kräver eftertanke, den lämpar sig tillexempel inte så bra för ackord/kompspel utan kanske mer för melodispel. Jag skriver "kanske" eftersom det givetvis finns otaliga exempel på det motsatta, bland annat tung stonermusik på nedstämda instrument. Men klart är att om man inte spelar på en Octavers villkor finns risken att det låter ruskigt illa.

Lär man sig använda en Octaver så den passar sitt eget spel så blir det plötsligt ett väldigt spännande inslag i ljudbilden.

BOSS Octaver OC-2
Den här pedalen är kanske den mest välkända bland gitarrister. OC-2 finns med namnet "Octaver" (Japan) och "Octave" (Taiwan). "Octaver" anses av en del gitarrister låta mycket bättre än den senare "Octave" och även bättre än den ännu senare och utvecklade varianten "Octave OC-3". Som med mycket annat märks skillnaderna tydligare för vissa av oss och för andra kanske det inte spelar någon som helst roll, förutom priset då förstås. Många som gjort grundligare tester än mig tycks dock fasta för "OC-2 Octaver" så jag tror man kan ana att de faktiskt låter annorlunda. En "Octaver" i fint skick och i original-kartong kan hittas på eBay för drygt 2000 kr med frakt, och en lite misshandlad för runt 1000 kr.

Hur som helst är jag väldigt nöjd med min BOSS OC-2 "Octaver" och jag kan stå i timmar och harva melodislingor, både på rent men även på gagnat.

Ljudklipp:

Betyg OC-2 Octaver :
5 Zombies (5)Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Den inbillade affärsmannen" - Prolog (del ett)

Henry Juszkiewicz - Den inbillade affärsmannen (del två)

"Justera halsar är lite läskigt..."