PRS SE Mark Tremonti Custom - En player

År 2001 introducerade PRS en serie gitarrer för mer modesta plånböcker. Skälet var förmodligen helt enkelt att man ville öka sin kundbas och nå även de som inte ville eller kunde lägga pengar på de USA-byggda "high end" gitarrerna. Närapå alla modeller som PRS för numera har en SE variant till häpnadsväckande låga priser med tanke på vilken kvalitet de faktiskt besitter. SE tillverkas i Korea för närvarande, men det ryktas om att några modeller redan tillverkas i Indonesien.  

PRS SE ska förstås jämföras med andra gitarrer från Asien och i samma prissegment, men man bör komma ihåg att PRS är ett företag som inte tummar på kvalitet eller lämnar saker och ting åt slumpen. Att förlägga tillverkning i Asien har naturligtvis sina risker och kan därför straffa sig. Jag tror dock idén inte i första hand varit att enbart kapitalisera på ett redan känt varumärke så där utan vidare. Man är så klart medvetna om att framförallt kinesiska företag redan nu tillverkar kopior och att detta givetvis är ett sätt att dämpa den illegala marknaden genom att göra egna "kopior" som är betydande bättre än piraternas.

Det tror jag är skälet till att SE modellerna håller så hög byggkvalitet som de gör. Visst kan det hända att en och annan ojusterad gitarr slinker igenom men det finns ju en kontrollinstans till, nämligen de fysiska musikaffärerna. Köper man på postorder skär man som kund ned på en kvalitetsstation, även om det finns butiker som heller inte bryr sig om att justera sina instrument. Vi pratar ju om träprodukter här, och allt trä "rör sig", så även en väljusterad gitarr från fabrik kan bli dåligt justerade över tid, särskilt efter transport över halva jordklotet. Det gäller alla instrument. Rätt justerade visar sig kvalitén med sitt verkliga ansikte, och PRS SE klarar sig väldigt bra.

De första SE-modellen, Santana Signature, tillverkades faktiskt först under en kort tid i Japan, men man flyttade tillverkningen av oklara skäl till Korea redan efter något eller några år.

Visst är materialvalen andra än hos sina storasystrar från Maryland USA, men man ska inte låta sig luras av det. Någonstans måste man ju trots allt hitta genvägar för att få ned kostnaden, förutom låga löner i tillverkningslandet. Lönerna ökar successivt även i de Asiatiska länderna.

Jag har eller har haft tre SE modeller, en Fredrik Åkesson SE, Zach Myers SE och en SE Mark Tremonti Custom. Alla tre gitarrerna är utomordentliga instrument för den som inte kan/vill hosta fram 30 000 kr. Jag har köpt mina genom Deluxe Music i Stockholm.

SE Mark Tremonti Custom
Mark Tremonti har faktiskt två SE modeller, en man skulle kunna kalla Standard utan svaj och en Custom med svaj. De skiljer sig en hel del från varandra, dels i halsprofil men också i val av trä i halsen. Den jag har är Custom och har Mahogny rakt igenom, alltså både kropp och hals.

Rent krasst så har SE modellen av Tremonti Signature närapå exakt samma specs som sin storasyster, förutom på tre avgörande punkter. Stämskruvarna och mickarna är annorlunda och svajsystemet är av ett annat material.

Annars har man inte sparat alltför mycket ur ett materialperspektiv, även om träet är troligtvis är hämtat där det är billigare. Det gör att man kommer väldigt nära USA-modellen sett utifrån spelkänsla och finish.


Specs
Kropp: Mahogny
Top: Lönn
Finish: Gray Black
Hals: Mahogny
Halsprofil: Wide Thin
Greppbräda: Rosewood med bird inlays
Band: 22
Skallängd: 25"
Stämskruvar: PRS Tuners
Stall (svaj): PRS Designed Tremolo with Trem-Up Route
Mekanik: Nickel
Halsmick: PRS SE 245 Bass
Stallmick: PRS SE 245 Treble
Switch: Three-way

När det gäller mickarna så är de inte alls fråga om några budgetmickar, även om de uppför annorlunda än Tremontis egna mickar på USA-modellen. Det är samma mickar som sitter på många andra SE modeller, bland annat Fredrik Åkessons SE, och de är lite av SE-stock-pickups. De låter bra och svarar utmärkt. Rent ljud på halsmicken är varmt och fylligt, och stallmicken på high-gain har mer bett än de flesta mickar i den här prisklassen.

Halsen har i princip samma fina spelkänsla som hos sin storasyster, det är dessutom exakt samma halsprofil även om den heter Wide Thin här istället för Pattern Thin.

Stallet, PRS Designed Tremolo with Trem-Up Route, är i princip likadant som hos sin amerikanska storasyster men tillverkat i Korea. Funktionsmässigt håller det för att svaja ordentligt med både upp och ned utan att stämma om sig. Om man dive-bombar extremt mycket i sitt spel skulle jag dock rekommendera Floyd Rose, men det här fungerar ypperligt för normalt svajande.

Ett tips är att på alla gitarrer med svaj lägga i lite blyerts/grafit i sadelspåren. På en del gitarrer kan spåren nämligen vara lite tighta och strängen kan då "fastna" och på grund av det "stämma ur sig". Alternativet är att fila lite försiktigt i skårorna i sadeln.

Svajet skiljer sig lite mot "det riktiga", men jag skulle säga att det mest handlar om val av material och eventuellt någon förenkling. Faktum är att svajarmen är lite coolare på SE modellen, dvs utan den lilla plastgrejen längst ut. Tyvärr passar inte SE-modellens svajarm i USA-modellens stall, så på något sätt skiljer de sig åt i tillverkning.

Stämskruvarna är nog det som skiljer sig allra mest, särskilt utseendemässigt, men de håller stämningen bra och gör sitt jobb. De är av Kluson style tillverkade i Korea.

På huvudet sitter "Tremonti SE" är ingraverat i huvudet istället för Paul Reed Smith autograf på storasyster. Det är förstås mest en fråga om att särskilja SE modellerna från USA-modellerna.

Slutomdöme
PRS SE Mark Tremonti är en förvånansvärt bra gitarr, jag skulle inte kalla den "budgetgitarr".  Visst är det olika instrument och skiljer också ordentligt i pris, men det här en riktig player.

Vist finns skillnader i känsla för den medvetne gitarristen, USA-modellerna är mer gedigna och håller garanterat längre över tid, men de flesta skulle nog faktiskt kalla det för detaljer i sammanhanget. Detaljerna är dock i längden avgörande.

Däremot tycker jag att man borde erbjuda ett hardcase för ett så fint instrument, jag tycker det softcase man skickar med, även om det är rejält, är för dåligt och dessutom i en fruktansvärt töntig odefinierbar färg. Det drar ned betyget nån
tiondel... Men ok, det spelar kanske egentligen ingen roll.

Söker man en bra gitarr och är villig att hosta upp 9000 kronor är PRS SE Mark Tremonti Custom ett riktigt kap faktiskt. Gitarrer i liknande kvalitetsnivå går lös på betydligt mer pengar skulle jag vilja säga.

Betyg:
4,9 Zombies (5)
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Burny vs Gibson Les Paul

All in på temat Effekter, effektpedaler och stompboxar