Randall RG13 pedalförstärkare för metal á la Dimebag

Häromdagen fick jag hem mitt senaste blocketkap, en Randall RG13. En "mobil" förstärkare av typen "solid state" på 1 watt som kan driva en 4x12a, fungera som pedal och eller "lina" direkt till mixerbordet eller datorn. Man kan säga att den är full av möjligheter på den punkten. Man ska också vara medveten om att detta är bara för metalheads och synnerhet om man gillar Panteras Dimebag Darrell fullständigt brutalt attackerande dist. Och dist har den så till den grad att hälften faktiskt hade räckt och blivit över.

När det gäller den här typen av metalsound så är det något av det brutalare jag hört på länge faktiskt, särskilt ur en sån liten låda. Men lite rattande så får du till det där tighta moderna metalliska soundet som bland annat blev ett signum för Dimebag, ingen tvekan om det.

Den som kan sin Dimebag känner ju till att han använde en gammal Randall 100W på både Comboys From Hell och The Great Southern Trendkill. Visserligen ofta med en flanger, Furman Parametic EQ och förmodligen en del andra effekter. Andra förstärkare han använde var Randall Warheads och Krank Amp. Det är svårt att inte nämna Dimebag som en de mer inflytelserika metalgitarristerna i vår tid, även om det förstås finns fler. Många är vi som avgudat denna helt och hållet innovativa instrumentalist och riffmaskin. Inte minst sökte vi det säregna ljudet i gitarren eller snarare "tonen", som ju inte går att köpa sig till.
Hur som helst så får man till ett väldigt likt ljud i RG13.


Randall RG13
Den innehåller 3 kanaler, 1 ren och 2 gain. Det rena ljudet är inte särskilt väl utvecklat men det fungerar. Det två övriga är snarlika, kanal 3 har lite mer gain. Alla kanaler har reglage för volym och gain men delar samma EQ vilket dramatiskt minskar mångsidigheten. Det finns också bassboost och midscoop, och båda är mycket effektiva. De tightar till det hela ytterligare.

Vidare finns en Loop/Boost, man väljer vilket på baksidan. Boosten gör att du, som det låter, kan ha högre output på solos etc och Loop är förstås för effekter.


På sidan sitter ett XLR uttag för mixer/dator och ett teleuttag om du ska köra den som "pedal".

På baksidan finns urtag för  "effects-loop" och ett 9v uttag för andra effekter, vilket är en smart lösning. Dessutom finns en högtalarutgång för 8 ohms högtalare. Och 1 watt är ibland imponerande mycket, det låter mycket.

Det enda som är lite surt, och det kommer kanske med den utstuderat kraftiga gainen, är att den brusar väldigt med vissa typer mickar och särskilt passiva. Den brusar i sig en del men det blir värre med vissa mickar. Med min LTD bestyckad med EMGs brusar den mindre, men jag rekommenderar ändå en noise-gate i loopen. Med noise-gate en tystnar den avsevärt och din tokmärktiga dist kommer till sin fulla rätt.

Den väger 1,7 kg ungefär och det är ju avsevärt mycket smidigare än en topp om man nu ska gigga. Och med mångfalden i utgångar gör ditt möte med ljudtekniker till en baggis.

Slutomdöme
Det är en prisvärd väg till en metaldist extravaganza, men det är också där resan slutar. Att kalla den mångsidig vore att ljuga. Men nu är det just metalldist det handlar om så det är inga problem, och inte ljudmässigt heller. Riktigt fet dist utlovas. Brusandet sänker däremot betyget en smula och även att inte alla kanaler har EQ.

Priset ligger på ca 2300 inklusive frakt, eller på blocket för runt en 1000-lapp.

Betyg:
4,0 Zombies (5)


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Intonering av gitarr

"Justera halsar är lite läskigt..."

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM