Övnings- och nybörjarförstärkare + Orange Crush

Många tycks också ha något lägre förväntningar på ljudkvalitet, när man talar om små förstärkare.  Man kan höra saker som "bra för att vara en övningsförstärkare". Även ur perspektivet nybörjare och val av förstärkare finns en sådan uppfattning,  att det "räcker väl med att det bara är en förstärkare". 

Oavsett man är nybörjare eller om man bara ska öva skalor eller annan teknik finns ändå ingen anledning att göra avkall på ljudkvalitetén tycker jag.

Det finns inget mer oskönt än ett dåligt grundljud...

Med ett ljud man trivs med kommer också inspiration för att spela, därför är valet av liten förstärkare lika viktigt som val av stor. Kanske till och med viktigare om man är nybörjare. Hur många känner vi inte som har slutat för att de inte kommer vidare?

Som många andra är jag uppvuxen med att de enda förstärkarna man hade råd med var just övningsstärkare, eller s.k "instegsmodeller", om man nu ville ha nytt.

Övningsstärkare och nybörjarförstärkare är väldigt intressanta, bara det att kvalitén i förstärkarna sätts på stora prov eftersom högtalarna ofta tvingas vara små, 2-8 tum är en vanlig storlek.  Om man pratar små förstärkare så tycker jag det är intressant att försöka hitta sådana som dels låter bra, som givetvis är små och lätta att bära och som gärna ligger i prisspannet 750-1500 kr. Kliver man upp lite till så hamnar man i en helt annan kategori och i allmänhet en helt annan kvalitet

Fredrik Åkesson i Opeth brukar använda en liten micro Marshall som han låter ligga kvar i väskan eftersom den genererar en vass diskant. Jag tycker hans lösning i genial på ett sätt, kanske inte det största ljudet i historiskt sätt men väl funktionellt och i alla fall lite mer än att öva utan något alls. Det viktiga är ju att man själv hittar en lösning man är nöjd med. Vad andra tycker är ju himla ointressant i detta sammanhang.

Men om man nu kliver upp ett snäpp och lämnar micro-grejerna, vad kan man då se på marknaden?

Ja en hel del faktiskt, och det är snart när omöjligt att reda ut allt som strömmar ut mot nybörjarmarknaden. Det gäller att vara noggrann och prova sig ram. De flesta "övningsstärkare" görs ju också med "nybörjare" som målgrupp eller de som kanske aldrig spelar för större grupper människor, eller som inte repar i band. Därför är det en volymprodukt med ambitionen att få ut många och på så sätt skapa lönsamhet.

Alla märken har modeller som går direkt mot denna ofta mindre köpstarka målgrupp och man försöker hitta produkter som har ett lågt pris, som kan bäras från butik och som låter så bra det kan för de låga tillverkninsgkostnaderna. Blackstar, Fender, Orange, Vox, Roland, Line6 och Peavey är några märken som ofta har ganska mycket, men även Marshall har haft en del genom åren.

Jag ska börja med med att titta närmare på en Orange Crush PiX  CR20LDX som jag köpte på Halkans för ett år sedan. Den var begagnad och kostade 750 kr, ny kostar den runt 1300 kr på Jam som har generalagenturen.

Orange Crush PiX CR20LDX

Crush är lite mer förstärkare än Micro Crush som är Orange minsta lilla med 3w och 4 tums högtalare. CR20LDX har den klassiska Orange-looken och en 8 tums högtalare. Uteffekten är 20w, helt onödigt i sammanhanget faktiskt, men ändå. Den har också en del features som saknas på modellen under, som t.ex. effekter och MP3-spelare "in". Det finns dessutom en inbyggd stämaparat.

Det finns en hel uppsättning färdiginställda effekter med allt från:
Reverb room, delay 650ms, Reverb Hall, Chorus Slow, Reverb Spring, Chorus Fast, Reverb Chapel, Flanger Slow, Hall + Delay, Flanger Fast, Delay 100ms, Tremolo Slow, Delay 175ms, Tremolo Fast, Delay 300ms, Vibrato.



Begränsningen ligger möjligen, om man ska vara petig, i att de är förinställda men det fungerar helt klart. Man ska kanske inte vara  så petig här med tanke på att man får en mångsidig förstärkare till ett bra pris trots allt.

En snyggt paketerad och mångfacetterad transistorförstärkare med framförallt ett väldigt stort och fint rent ljud, förvånande på ett sätt med tanke på hur liten den trots allt är. Gainen är ok skulle jag vilja säga, om man nöjer sig med crunch. Det finns en gain-ratt och en overdrive-ratt.
I Overdriveläge är den lite väl spretig, men med lite rattade på EQn kan man hitta helt ok overdrive också, det blir lite som en "distpedal" om ni förstår vad jag menar? Det går naturligtvis inte jämföra med en rörförstärkare, men det är ju inte det man ska göra här heller. Detta är en transistorförstärkare, men en som håller huvudet högt i Orangefamiljen.

Förstärkarens 8 tumshögtalare, i detta fall Orange egna Crush, har helt sina ljudmässiga ljudmässigt, precis som alla mindre högtalare. Därför blir högtalarens kvalitén viktig för helheten, och här kan man kanske önska lite mer. Men priset skulle förmodligen då skjuta i taket så kompromissen är godtagbar. Det tenderar dock att bli väl platt och kantigt för min smak, men det fungerar.

Crush har också fler varianter, faktiskt ända upp till 120w heads.

Med en lite bättre högtalare och möjlighet att ställa in effekterna lite mer hade CR20LDX fått ett högre betyg. Men den får ändå lite mer godkänt ur ett nybörjarperpsektiv eller för den som vill ha en övningsstärk som inte tar alltför mycket plats och med fina effekter. Jag tycker inte man ska göra avkall på ljudkvalitet när det gäller mindre förstärkare, ljudet är viktigt för inspirationen och glädjen och det finns många riktigt fina små förstärkare, och den här kvalar in i den högre klassen.

Jag kommer att fortsätta på temat Orange och små förstärkare framöver och har precis satt tänderna i en Orange Micro Terror, som är en helt annan förstärkare. På alla plan.

Stay Tuned.

Betyg
3,5 Zombies (5)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Intonering av gitarr

"Justera halsar är lite läskigt..."

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM