Ceriatone Chupacabra 50 - En handbyggd Hot Rodded Plexi klon

För en tid sedan skrev jag ett inlägg om Ceriatone och Nik S Azams handbyggda rörförstärkare. Jag lovade då återkomma när den jag beställde av honom landat i "Zombie-Katakomben". Den kom strax efter jul och nu har jag testat den ordentligt.

Den jag beställde var en Ceriatone Chupacabra 50, vilken är en HRP, "hot rodded plexi". Namnet Chupacabra är hämtat från ett mystiskt och hiskeligt rovdjur från Sydamerika som aggressivt suger blod ur folk.

Förstärkaren har historiska kopplingar till Jose Arredondo om namnet klingar bekant? Jose var en av de talangfulla moddarna i LA under 80-talet som byggde om en hel drös gitarristers Marshalls och rykten har gjort gällande att han bland annat moddade Eddie Van Halens förstärkare, men att det var de från de två första plattorna är inte sant eftersom Eddie nu efter många år avslöjat sanningen runt dem. Jose moddade däremot en hel del andra åt Eddie, ända till David Lee Roth lämnande Van Halen och slog sig ihop med Steve Vai varpå Jose började modda åt honom istället.

Andra som nyttjat hans geniala circuits är James Hetfield, Steve Stevens, John Sykes, Jake E Lee, Yngwie m.fl. Arredondo gjorde många olika typer av moddar, och några av den har spritt sig till andra i branschen.

Nik S Azam har förmodligen kommit över kopplingsscheman eller faktiska förstärkare och Chupacabra är inspirerad av Arrendondos typmoddar, men mer moderniserade och lite twistade.


Chupacabra 50
Chupacabra är, liksom allt från Ceriatone, handtillverkat point to point. Varenda liten komponent är handlödd och ett kännetecken för dem är dess höga kvalitet och låga kostnader. Enligt Nik är kvaliteten i hantverket en förklaring till den extrema ljudkvalitet de åstadkommer, en annan är att de väljer komponenter ytterst noga. Det handlar alltså om monstergain, om man vill, men också måttlig Plexicrunch om man nu söker det. Faktum är att medelgas i gainen på "Plexi mode" fängslar mig mest, även om LA-80-tals mode också är ruskigt bra.

Trots att det bara är en kanal är det här en väldigt mångsidig förstärkare inom gainspektrat och den tar också pedaler på ett utmärkt sätt i den passiva loopen som sitter där bak.

Förstärkaren har en uteffekt på 50 watt och på baksidan finns två högtalarutgångar för 4,8 och 16 ohm. Dessutom finns en passiv effects loop som är helt lysande.

Frontpanel


Resonance
Justerar lågfrekventa ljud och påverkar botten.

Precense
Justerar ljud i de högre frekvensområdet och här kan du ställa in hur mycket "sparkle" och "clarity" du vill ha.

Bas, Mid & Treble
Precis som på andra förstärkare kan du med dessa ställa EQ rent generellt.

Master
Hur starkt du vill att den ska låta.

ERA
En miniswitch där du väljer vilken mode du vill ha, eller som namnet antyder vilken era du vill att chupacabra som låta som. sen 60-tal Plexi i mitten för mindre gain och mindre kompression, 80-tal med ytterligare gain och kompression till höger och mer modern metal a la 90-tal till vänster med scoped karaktär och galet med gain. I 80-tal och modern sjunker volymen om du kör på lägre volymer, pressar du förstärkaren till bortåt 60% med master är skillnaden gentemot Plexi i stort sett utsuddad. Jag har ju en 50 watt och då kan jag pressa den ganska mycket i och med att jag har en Box of Doom "isocab".

Gain 2
Reglerar signalen som kommer ut ur "second gain stage" och in i "third gain stage". Gain 2 kan man se som ett reglage för "saturation" och påverkar anslagskänslighet och kompression. Finlirsgain kan man säga....

Bright 2
En miniswitch som styr högfrekvensen kopplat till Gain 2 och kan addera sparkle och clarity och mängden gain. Till vänster boostar den mid och adderar extra gain, i mitten är den urkopplad och till höger boostar den högfrekventa ljud och minskar gainen kopplat till Gain 2. Med låg Gain 2 påverkar den också botten. Låter det krångligt? Det är det inte. En mycket bra funktion som ger dig flera möjligheter att ändra gain karaktär.

Gain 1
Reglerar signalen som kommer ut ur "first gain stage" och in i "second gain stage". Gain 2 kan man se som ene master-gain i min värld.

Bright 
En miniswitch som styr högfrekvensen kopplat till Gain 1 och kan addera sparkle och clarity och mängden gain. Till vänster boostar den mid ljud och adderar extra gain, i mitten är den urkopplad och till höger boostar den extremt högfrekventa ljud och minskar gainen kopplat till Gain 2. Mycket bra funktion också.

Focus
Om du drar ut Gain 1 (push/pull) så förvandlas den till Focus och låter dig påverka botten, saturation och hur moddigt du vill ha det.

Chupacabra är en avancerad förstärkare paketerad i ett enkelt paket och det finns mycket att utforska när det gäller high-gain. Det fixar allt från classic rock, via LA hårdrock till modernare metaltongångar.

Här finns en liten film som visar hur den låter. Inspelad med en PRS Custom 24 Floyd Rose och Box of Doom med en Creamback i mickad med en Sennheiser e906 i midposition ganska nära. Att notera här är att jag bara haft Gain 1 och gain 2 på "5an" av 11 ! Lite kul detalj att allt går till 11 på alla rattar...


Slutomdöme
Ceriatone Chupacabra 50 är en fantastiskt förstärkare till lågt pris, även om dollarn gått upp en del sen jag köpte så är det ändå mycket prisvärda grejer. Framförallt med tanke på att den är helt handgjord och därmed har en ytterst bra ljudkvalitet, även för puritister. Att köpa av Nik är det enklaste i världen, man mailar honom och kommer överens om detaljerna.
Priset är 1085 USD.
Besök dem på http://www.ceriatone.com

Betyg:
11 Zombies (5)

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Justera halsar är lite läskigt..."

Intonering av gitarr

Snårskogen kring Fender Stratocaster, MIA och MIM